Ovo niste znali o pčelama

Naučnik Albert Einstein je svojevremeno izjavio: “ Nestanu li pčele sa planete Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.“

Na Zemlji ima oko 25 000 poznatih vrsta pčela koje se nalaze na svim kontinentima osim Antarktika. Osim oprašivačke djelatnosti, medonosna pčela se koristi za dobijanje direktnih pčelinjih proizvoda: med, polen, matična mleč, vosak, propolis, pčelinji otrov.  

DA LI PČELE VIDE?

Medonosnu pčelu ka cvjetovima privlače hrana, miris, oblik i boja. Ona u toku dana ima 10-14 izleta iz košnice, prosječno se zadrži oko 10-12 minuta i posjeti od 1000-4000 cvjetova u toku dana. Eksperimentom je utvrđeno da pčele razlikuju boje, jer su se vraćale na vještačke hranilice (sa i bez hrane) koje su bile označene različitim bojama. Pčele razlikuju žutu, plavo zelenu i plavu boju, a vide i u ultraviolentnom spektru, ali su slijepe za crvenu boju. Međutim, kada započnu sa radom sa cvjetovima jedne boje nastavljaju da ih kontinuirano posjećuju.

KAKO PRAVE MED?

Pčela koja doleti na cvjetove, usisava nektar jezikom do usta gdje se ulivaju pljuvačne žlijezde, koje imaju ulogu transformacije nektara u med, zatim se on  transportuje u medni želudac. Zapremina mednog želuca u kome se donosi voda i nektar, iznosi 50mm3. Dio hrane koji je neophodan samo pčeli za njene životne potrebe ona vari, a preostali dio nektara deponuje u ćelije saća u košnici. Nektar je neophodan izvor energije tokom života medonosne pčele i uglavnom je sastavljen od šećera i vode, a u manjoj mjeri prisutne su aminokiseline, proteini , lipidi i organske kiseline. Sadržaj šećera u nektaru glavni je sastojak koji utiče na posjetu cvjetovima biljaka. Pčele ne osjećaju nektar slatkim ako je sadržaj sećera manji od 4%. Sastav nektara zavisi od biljne vrste ili između različitih sorti unutar vrste.

MED, POLEN,MATIČNA MLEČ, PROPOLIS, PČELINJI OTROV

Svi ovi proizvodi imaju ljekovita svojstva, redovnim konzumiranjem donose zdravlje i sprečavaju razvoj bolesti, a što je najvažnije produžavaju ljudski vijek.

Med – tamnije vrste meda sadrže mnogo minerala i antioksidanasa i preporučuje se za jačanje organizma slabijih ljudi, za uklanjanje problema sa plućima-kašalj, prehlade ili slično. Bagremov med je najblaži, pa se preporučuje kod djece i slabijih osoba. Istraživanja su pokazala da redovna upotreba meda 1 supena kašika dnevno produžuje godinu dana života.

Polen – poznat i kao afrodizijak, zbog svog stimulativnog i okrepljujućeg uticaja, koristi se i u liječenju povišenog krvnog pritiska, a zbog sadržaja selena spada u antioksidanse i dr.

Matična mleč – ima dobre efekte kod oboljenja kardiovaskularnog sistema, jačanju otpornosti organizma, usporava efekte starenja i dr.

Propolis – ima osobinu da pomaže u liječenju rana, pa se uspješno primjenjuje u dermatologiji. Efikasan je kod akutne i hronične upale grla, kod svih rana u usnoj šupljini, gripa, kod upale uha i dr. Propolis se najčešće koristi u obliku tableta, tinktura, sirupa.Pčelinjiotrov– to je proizvod koji pčele koriste za svoju odbranu. On je u tečnom stanju, bez boje, aromatičnog mirisa. Direktno ili indirektno djeluje protivupalno, poboljšava snagu srca, ima antialergijsko dejstvo, smanjuje krvni pritisak i holesterol u krvi i dr.