Ovo sigurno niste znali o svom automobilu

Pogledajte kako su poznati modeli dobili svoje ime.

Mnogi od nas mnogo pažnje posvećuju svom limenom ljubimcu. Jeste li se ikad zapitali kako je Vaš limeni ljubimac dobio ime? U ovom tekstu pročitajte kako su neki od najpopularnijih svjetskih modela dobili svoje ime.

Volkswagenovi modeli koju su ga proslavili, kao što su Golf i Passat, kao i Scirocco, svoje nazive su dobili po vjetrovima. Poznati njemački brend nije nastavio svoju tradiciju, pa tako njegovi noviji modeli se ne drže ovog pravila. Amarok je ime naroda poznatijeg kao Inuiti, a u prevodu znači vuk.

Touareg je naziv dobio po nomadskom plemenu iz Sahare, a Tiguan je kombinacija riječi tigar i leguan (na njemačkom tigar i iguana), koju su odabrali čitaoci Auto Bild magazina.

Španski član VW grupacije SEAT po tradiciji svoje automobile naziva prema španskim geografskim terminima.

Ibiza je poznato ostrvo koje predstavlja svojevrstan sinonim za zabavu, što je idealno ime za gradski model. Toledo, Arona, Altea…, sve su to geografski pojmovi. Izuzetak je Exeo, koji znači – ići preko granica.

Opel je u 21. vijek ušao sa novim imenima svojih modela. Ovim potezom je želio da odbaci vezu sa već zastarjelim linijama njegovih modela.

Tako su izbačeni modeli Kadett, Ascona, Admiral, Senator, a došla je nova generacija automobila s drugačijim nazivima.

Astra je zvijezda, naziv Insignije dolazi od latinske riječi simbol, dok je Mokka našla inspiraciju u vrsti kafe.

Ovakav potez je  napravio i francuski gigant Ranault, koji je svoje brojčane oznake modela zamjenio specifičnim riječima iz jezika.

Clio je muza i zaštitnica istorije, Megane znači veliko, Fluence utjecaj, Capture uhvatiti, a Kadjar je igra riječi kad i jar, koja nadahnuće pronalazi u svijetu motocikala na četiri točka quad, dok jar podsjeća na francusku riječ jaillir, koja znači iskočiti, izroniti.

Toyota uglavnom svojim modelima  pronalazi nazive u različitim jezicima.

Auris dolazi od latinske riječi aurum, koja znači zlato, dok je Corolla “kruna cvijeća”.

RAV je skraćenica za Recreation Astivity Vehicle, dok je Landcruiser na engleskom jeziku krstarica terenima. Naziv Avensis dolazi od francuske riječi advancer, što znači napredovati.

Yaris je dobio naziv stapanjem riječi iz grčke mitologije i njemačkog jezika.

Dalje, Celica na španskom jeziku znači nebeski, dok nazivi Supra i Prius dolaze iz latinskog jezika.

Supra znači iznad, a prius prvi, superioran… Logično za prvi automobil s hibridnim pogonom u istoriji.

Neki za svoje modele koriste i cifre, ali ne tako slučajnim odabirom!

Hyundai za SUV modele bira posebne nazive , a ostali su poredani po brojevima sa slovom “i” – i i10, i20, i30 i i40. Za više automobile jednostavno se uz slovo i dodaje x.

Tucson je naziv grada, a Santa Fe ima nekoliko različitih značenja.

Nissanov najpopularniji model Qashqai naziv je dobio prema nomadskom plemenu, Note je zapis.

Mnogi proizvođači, umjesto da daju nazive svojim vozilima, jednostavno koriste kombinaciju slova i brojeva.

To su BMW, Citroen, Mercedes, Audi, Peugeot, Mazda, Volvo…

Peugeot jedini može da ima 0 kao srednji broj

Nijedan proizvođač automobila ne može svoj model “nazvati” trocifrenom brojkom s nulom u sredini, jer je Peugeot davno položio prava na to. Francuski proizvođač davno je zaštitio oznaku x0y. Svi koju su pokušali da svom modelu daju ovakav naziv bili su suočeni sa tužbom.

Još 70-ih godina Peugeot je tužio Zastavu zbog brojke 101, dok je Porsche morao odustati od brojke 901 koju je namjeravao dati svom sportskom modelu.

Tako je Ford svoj SUV nazvao Kuga (kuguar), svojevremeno je postojala Toyota Carina, dok je Alfa svom modelu dala naziv MiTo, prema početnim slovima gradova Milano i Torino, u kojima je nastao.

No, na našem jeziku ne zvuči baš sjajno.

VW-ov Bora (vrsta vjetra) se u SAD mogao nazvati dosadom, dok je Honda svoj model Jazz prvobitno nazvala Fitta, dok nisu shvatili da ta riječ u žargonu skandinavskih zemalja znači ženski polni organ.

FIAT-ov Uno je na finskom značio – glupan.