Sigurni smo da ne znate šta je na fotografiji

Bez ovog nam ne može početi dan. A sigurni smo da ne znate šta je na fotografiji. Dobro pogledajte fotografiju. Ovo nije višnja, trešnja ili šipurak.

Ovo je KAFA!
Kafa je zapravo voće. Zrna kafe su zapravo skrivena u bobicama. Bobice kafe su jestiva vrsta voća koje sadrži zrna kafe unutar sebe. Zovemo ih zrnima samo zato što podsjećaju na zrnevlje. Bobice kafe rastu na zimzelenom žbunu biljaka iz roda Coffea.  
Kafa se pije širom svijeta, ali veći dio nje se proizvede u Africi i Južnoj Americi. Brazil je najveći proizvođač i izvoznik kafe na svijetu, jer je zaslužan za trećinu ukupne proizvodnje kafe.
Nije ni čudna popularnost kafe na Balkanu ako znamo da je prva kafana u Evropi otvorena u Beogradu, davne 1522. godine, na Dorćolu. Nakon što su Turci 1521. osvojili Beograd donijevši sa sobom ovaj običaj ispijanja kafe na javnom mjestu. U kafani se služila isključivo kafa.
Kroz vrijeme, lokalno stanovništvo je svesrdno prihvatilo ovaj običaj ispijanja kafe. Dok je prva pržionica kafe na Balkanu proradila u Hrvatskoj – u Zagrebu (Franck) – 1892. godine. Ako ovo pročitamo opravdano možemo razumjeti popularnost kafe na našim prostorima.