Sve što niste znali o svadbenim običajima

Poznata je činjenica da postoji mnogo svabenih običaja, koji se razlikuju od zemlje do zemlje, pa čak i od grada do grada. Ako želite da vaš najvažniji dan bude drugačiji i poseban, pročitajte listu zanimljivih svadbenih običaja iz zemalja širom svijeta. Okušajte se u nekim novim i drugačijima običajima, i ko zna, možda upravo vi budete začetnik nekih novih običaja.

Svadbeni običaji u svijetu:

Marokanske mlade započinju svoj dan ceremonijalnim pročišćenjem u vidu kupanja u mlijeku prije nego što im ruke i stopala detaljno iscrtaju kanom.

U Estoniji je običaj da će se žena koja uhvati mladin buket sledeća udati, izmijenjen u korist muškaraca. Mladoženji se vezuju oči i okreću ga u krug. Neoženjen muškarac na čiju glavu mladoženja spusti šešir će biti sledeći  mladoženja.

Japanske mlade mijenjaju odjeću nekoliko puta u toku dana.(Izvanredan izgovor da se opustoše prodavnice).U Japanu postoji i tradicija ritualnog ispijanja devet čaša sakija u toku ceremonije vjenčanja.

Italijani sijeku kravatu mladoženje i onda prodaju dijelove kako bi finansirali njihov medeni mjesec.

Anglosaksonski mladoženja će dodirnuti petu mladine cipele, što simboliše njegovu nadmoćnost nad njom.

Mlade u Letoniji su kidnapovane i mladoženja mora dati otkup (pjesmu ili turu pića) da bi je dobio nazad.

Na finskom vjenčanju majka mladoženje drži tanjir na glavi kada mladenci započnu svoj prvi ples. Broj parčića na koje se tanjir polomi kada padne predstavlja broj djece koje će par imati.

Na ruskom pravoslavnom vjenčanju mlada i mladoženja se utrkuju do tepiha na kojem se polažu njihove zakletve. Ko pobijedi biće glavni u kući.

Prije švedskog vjenčanja, mladina majka daje kćerki zlatni novčić koji stavlja u desnu cipelu, dok joj otac daje srebrni novčić za lijevu cipelu. Ovo simbolizuje bogatu budućnost.

Još jedan jevrejski običaj je da vjenčani prsten treba da bude potpuno jednostavan, bez dragog kamenja ili oznaka. Ovo simbolizuje vječnu ljubav – nema ničega što označava početak i kraj.

Njemački parovi kače stvari na mladino drvo. Čajnik, na primjer, predstavlja gostoljubivost. U Njemačkoj mladenci zajednički život simbolično započinju testerisanjem debla. U ovoj zemlji je to tradicija koje se mladenci drže kako bi i u životu sve teške zadatke uspješno savladali.

U Meksiku gosti formiraju srce oko para koji izvodi svoj prvi ples. Mladenci nakon plesa vezuju čvor.

U Češkoj je običaj da se prijatelji mlade ušunjaju u dvorište njene kuće, zasade drvo i okite ga obojenim ljuskama jajeta i raznobojnim mašnicama. Legenda kaže da će mlada živjeti onoliko koliko živi to drvo.

U Holandiji  mladenci u dvorištu oko svog doma sade ljiljane kao simbol obnavljanja njihove sreće i ljubavi sa svakom novom sezonom.

Confetti imaju isti korijen kao i italijanska riječ za poslastičarstvo. U Pagansko vrijeme vjenčani parovi su zasipani zrnima i lješnicima u šećernom prelivu.  

U Britaniji se smatra srećom ako odžačar dođe na vjenčanje i poljubi mladu. Običaj datira od vladavine kralja Džordža III. Kraljevi konji su se izmakli kontroli i odžačar se umiješao da ga spasi. Kralj je proklamovao Kraljevskim dekretom da svi odžačari donose sreću i da se sa njima treba ophoditi sa poštovanjem. Odžačari se, takođe, povezuju sa ranim paganskim običajima, gdje je crna boja označavala plodnost.

Dio tradicionalnog sudanskog vjenčanja uključuje spaljivanje sedam dršaka metli od strane glavne djeveruše, što simboliše odbacivanje loših navika pred početak bračnog života.

I konačno, na venecuelanskom vjenčanju je običaj da se mladenci iskradu sa svadbe, a da se ne pozdrave ni sa kim. Smatra se da će im to donijeti sreću.