Sve što niste znali o Tesla Roadster-u

Najbolji električni automobil današnjice Tesla Roadster samo je sluga izvornog Teslinog elektromobila iz 1931. godine. NE, to ne znači da je Tesla izumitelj prvog električno automobila, jer je još 1830-ih godine već ostvareno takvo vozilo, ali je gotovo sigurno zamislio, sastavio i vozio prvi električni automobil čiji se elektromotor na izmjeničnu energiju (koji je također Teslin izum) nije napajao strujom iz baterija (akumulatora) već putem antene kao prijemnika.

TESLA ROADSTER PRVI AUTOMOBIL U SVEMIRU

Od samog početka, ovaj automobil bio je nekako poseban. Vjerujemo da mnogi od vas nisu znali da je ovo prvi automobil koji je krstario svemirom, te je čak uspio da prođe i Marsovu orbitu.

Proizvodnja Tesla Roadstera je počela u sjedištu poduzeća u Kaliforniji 17. marta 2008. Tesla Motors je u saradnji s preduzećem Lotus Cars do sada na tržištu SAD-a prodao oko 500 primjeraka Tesla Roadstera koji su izrađeni po narudžbi, a ove godine počeo je i proboj na tržište zapadne Europe.Ovaj sportski automobil, težak 1220 kilograma, koristi litij-ionske baterije, a ne olovo-kiselinske baterije koje su do tada prevladavale kod električnih automobila. Automobil koristi 6831 litij – ionskih baterija s kojima može voziti 394 km po punjenju (koje traje oko tri i pol sata). Uz samu bateriju “regenerativno kočenje” osigurava još pokoji dodatni kilometar. Radi se o tome da se pri svakom kočenju u bateriju vrati nešto energije. Tesla Roadster učinkovit je kao automobil na benzinsko gorivo koji troši samo 1,74 l/100 km, a ubrzava od 0 do 100 km/h u nepune 4 sekunde postižući vršnu brzinu od 217 km/h (koja je elektronski ograničena).

Uz sva prestižna obilježja, sigurno je da Tesla Roadster igra i na ime izumitelja čije ime nosi (ali i proslavlja) jer Nikola Tesla u današnje vrijeme napokon dobiva zasluženo priznanje u najširim krugovima javnosti zahvaljujući upornom radu (sve više) pojedinaca na istraživanju i promicanju istine o njegovom životu i djelu.

Ipak, koliko god privlačan bio elektromobil Tesla Roadster, nesumnjivo je da je i to vozilo tek usavršeni model električnog automobila koji je još daleko od ispunjavanja Teslinog sna o prijevozu na besplatnu energiju dobivenu bežićnim putem. Za Teslu u tom pogledu nisu postojala ograničenja, baš sve je bilo moguće jer priroda pruža slobodu stvaranja. Pod uslovomda je ne zloupotrebljavamo!